Gatukonst.se

Om Gatukonst.se

”samtidens viktigaste galleri för street art”
Jan Gradvall, magasinet Residence, maj 2012

”gatukonstens CNN”
Jacob Kimvall, författare och konstvetare

”där vid ett plank står en pojke och klottrar att jorden är blå”
Olle Adolphson, Det gåtfulla folket

”Något budskap har jag inte.
Men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne.”

Astrid Lindgren

Gatukonst.se har sedan 2005 varit Sveriges kanske största, om inte enda, webbplats som kontinuerligt bevakar samtidens kanske mest spännande konströrelser – gatukonst och graffiti.

Sedan 2016 sker våra uppdateringar enbart via sociala medier. Vi tipsar fortsatt om nyheter och händelser inom gatukonst- och graffitivärlden och lägger upp egna foton med mera, men vi skriver inte längre egna artiklar annat än undantagsvis.

De artiklar vi eventuellt skriver lägger vi i Facebooks integrerade system för anteckningar (p.g.a. enklare och snabbare). Bloggen finns kvar som arkiv.

Redaktion

Magnus Wallström, Stockholm, ”gatukonstens bandypappa”. Efter att ha fotograferat gatukonst i något år startade han den första inkarnationen av gatukonst.se i december 2005. Har sedan dess dokumenterat långt över tio tusen verk i ett otal länder, publicerad i en mängd olika tidningar och böcker. Aktiv gatukonstnär och är med och driver en ateljé i Stockholm tillsammans med andra konstnärer och fotografer.

Benke Carlsson, Stockholm, författare och utbildare som skrivit bland annat gör-det-själv-boken Street Art Cookbook, fotoboken Street Art Stockholm och historieskildingen Svensk punk 1977-81 (med Peter Johansson).

Kolbjörn Guwallius, Malmö, journalist, författare och fotograf som bland annat har skrivit flera reportageböcker.

Tomas Örn, Luleå, byggnadsantikvarie och doktorand på Luleå tekniska universitet. Har arbetat på Riksantikvarieämbetet och Stockholms stadsmuseum.

Kontakta oss: Skicka e-post till fornamn @ gatukonst.se eller info @ gatukonst.se.

Låna eller köpa vårt material?

Vi vet att många lånar bilder m.m. av oss till ideella, privata bloggar, skoluppsatser och liknande. Det är kul att bilderna uppskattas, men länka tillbaka hit och ta inte credd för bilder du inte själv har producerat. Ange alltid källa! Den som vill använda bilder, texter m.m. från gatukonst.se till publicering i tidningar, böcker, tv, kommersiella bloggar, webbplatser m.m. eller annan professionell användning måste köpa rättigheter och be om tillstånd i förväg – kontakta oss innan du publicerar. Vi kan även tillhandahålla bildversioner i högre kvalitet. Vi följer branschmässig prissättning. Gäller det insänt material kan vi förmedla kontakt.

Historik

Benke Carlsson drev tidigare bloggen Street Art Stockholm utifrån sin bok med samma namn. Vintern 2009 slog Magnus och Benke sina mer eller mindre kloka huvuden ihop och kom på att två bra sidor kan bli en riktigt bra sida och lanserade en ny version av Gatukonst.se som ersatte Magnus fotoblogg på samma adress. Kolbjörn Guwallius har varit redaktionsmedlem sedan 2010 och Tomas Örn sedan 2014. 2016 tog vi ett steg tillbaka som en konsekvens av andra prioriteringar, men vi finns fortfarande i sociala medier i mån av tid.

© 2019 Gatukonst.se